Ljubavni život

29. srpnja 2011.

Prilagođeno pretraživanje

Ljubav kroz želudac?

Bernard Shaw rekao je da nema veće ljubavi od one prema hrani. Svi smo mi nekome rekli da ga volimo toliko da bismo ga pojeli. Ali da ljubav ide kroz želudac...


Oduvijek mi je ta tvrdnja, poslovica ili što god, bila sumnjiva. Oduvijek mi je nekako škripila i bila nategnuta. Kao nekakva polu-mudrost s dozom nemušte duhovitosti.



Kod nas je poslovica "Ljubav ide kroz želudac" ipak neovisna o spolu pa je nekako prihvatljivija. Otkud je došla ne znam. Engleska inačica kaže da put do muškog srca ide kroz želudac. Dakle postoji naglasak na "muškom" srcu. Postoji i verzija koja kaže da je najbrži put do muškog srca kroz njegovo grlo. (To bi valjda značilo da muškarcu treba dati i da nešto popije?!) Tu se slažem.



Ima i jedna lukavija izreka koja kaže da put od muškog srca nije kroz želudac nego kroz prepoznavanje što ga ustvari zanima. Ta je izreka, rekli bismo - istinita. A može se primjeniti i na žene.



Ali da put do muškog srca ide kroz želudac! Ma nemoj! Ta je izreka još izravnija i još uvredljivija za svakog poštenog muškarca. Ona doslovno znači da muškarci traže žene koje će im kuhati. Sve su ostale osobine nevažne i nepotrebne. To je izreka za one muškarce koji svuda traže svoju mamicu i stalno ženi kokodaču kako njihova mama najbolje kuha. Vraga najbolje kuha! Uostalom ako im se ne sviđa što im žene kuhaju, neka si skuhaju sami!



Postojao je u Kanadi na Women's Television Network i The Cooking Channel TV show "Kuhati za ljubav" u kojem tri natjecateljice kuhanjem i pripremanjem jela pokušavaju osvojiti misterioznog muškarca koji će ih voditi na spoj. I tako on isprobava jela i bira ženu za izlazak! Svašta.



Kod nas je poslovica "Ljubav ide kroz želudac" ipak neovisna o spolu pa je nekako prihvatljivija. Tako kažu i liječnici.



Izreka je nastala davno "kad ljudi još nisu znali za vezu između probavnog sustava i serotoninskih receptora, koji potaknuti kaskadom kemijskih reakcija pristiglih zbog podražaja želuca bombardiraju naše moždane centre za nagrađivanje, ugodu, sreću - iste one koji se "pale" kad je u pitanju ljubav".



Dr. Ivo Rotkvić, gastroenterolog, u jednom članku kaže "da gladan čovjek ima nisku razinu šećera u krvi, a to implicira negativne momente, agresivnost i slično. Naprotiv, dovoljno šećera u krvi daje blagu reakciju na isti vanjski podražaj". Tu negdje između kreće se i istina o ljubavi koja ide kroz želudac.



Danas nepravedno zapostavljeni njemački filozof iz 19. stoljeća (K. Marx) napisao je da je gladnom čovjeku i najljepša simfonija besmislena. I imao je pravo. Prvo se treba najesti, a onda na simfoniju ma kakva god bila.




"RIM - Ruski milijarder Roman Abramovič svojoj djevojci Dariji Žukovoj, bivšem supermodelu, kupio je restoran u središtu Rima. Kako navode talijanski mediji, restoran "Julian Cafe" ispred dvorca Sant'Angelo, toliko je impresionirao Dariju da je za njega Abramovič navodno izdvojio "mizernih" 3, 5 milijuna eura. " - piše u vijesti. Izgleda da su ljubav i želudac uistinu u bliskoj vezi. O restoranima da i ne govorimo.




*Ljubav kroz želudac: Meni za zavođenje!*    




Ako želite da vam ona jede iz ruke, pripremite joj večeru iz snova. Želudac je bliže srcu no što mislite.


Možda hrana nije presudan faktor u zavodničkim avanturama, ali sigurno može pospješiti stvari. Ako nepce svoje partnerice zadovoljite raskošnim okusima, možda će ona željeti saznati u čemu ste još dobri. Ako niste vješti s kuhačom, ne bojte se. Ako jelo i ne ispadne savršeno, bit će impresionirana vašim trudom. Možda se onda i druga strana potrudi oko nečega.



Puno sreće u osvajačkim pustolovinama uz naš zavodnički meni! Uz svako jelo predlažemo i vino tako da se pred njom iskažete i kao vrsni sommelier.



Predjelo: Topljeni brie s medom i bademima



Sastojci:

brie

med

kandirani bademi



Priprema:

Brieu skinite koru i u zdjelici ga stavite u mikrovalnu. Kuhajte ga na visokoj temperaturi jednu do dvije minute dok se ne rastopi. Trebate pripaziti da se sir ne pregrije, u njemu se ne smiju pojavljivati mjehurići. Otopljenu smjesu prelijte s malo meda i pospite kandiranim bademima.

Poslužite toplo s francuzom, ploškama jabuke i grožđem.



Vino: Cabernet Sauvignon, Zinfandel



Glavno jelo: Piletina s parmezanom



Sastojci:

filetirana pileća prsa

jaje

1 dl mlijeka

krušne mrvice

žličica maslinova ulja

2 dl umaka od rajčice                                                         

4 šnite mozzarelle

parmezan



Priprema:

Prepolovite horizontalno pileća prsa. Pokrijte ih plastičnom folijom i tucite batićem dok ih ne stanjite. U zdjeli zamiješajte jaja i mlijeko. Na veći tanjur prospite krušne mrvice u koje ćete uvaljati piletinu nakon što je umočite u smjesu mlijeka i jaja. Zagrijte maslinovo ulje na tavi i popržite piletinu s obje strane (otprilike dvije minute po strani). Piletinu zatim stavite u posudu za pečenje, polijte umakom od rajčice i mozzarellom. Posudu prekrijte aluminijskom folijom. Pecite petnaestak minuta na 175° C. Skinite foliju, pospite parmezanom i još pet minuta pecite u otkrivenoj posudi, dok se na siru ne počnu stvarati mjehurići.



Vino: Pinot Noir, Merlot, Zinfandel

                                                                                   

Salata od jagoda i špinata s kozjim sirom



Sastojci:
tri šake mladog špinata

desetak jagoda

mljeveni bademi

svježi kozji sir

balzamički ocat



Priprema:

Stavite špinat u veliku zdjelu i pospite jagodama, bademima i izmrvljenim kozjim sirom. Dodajte balzamički ocat i ulje, i to je to!



Vino: Chardonnay, Zinfandel




0 komentara:

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]

<< Početna stranica